1. ALEXANDER HAMILTON'S GEBOORTEJAAR
Hamilton is geboren op 11 Januari. Maar welk jaar dat is niet helemaal zeker. Hamilton zelf claimt dat hij in 1757 geboren is maar officiële documenten van het eiland Nevis (zijn geboorteplaats in de Cariben) noemen het jaar 1755. Niet lang na zijn geboorte verdween zijn vader omdat zijn moeder officieel nog getrouwd was met een andere man. Zijn moeder stierf in 1768. Hamilton was toen waarschijnlijk 13 jaar. Door twee jaar van zijn leeftijd af te halen zou het makkelijker zijn om als leerling ergens aan de slag te kunnen. Op 6 April 1771 verscheen er een gedicht in de Royal Danish American Gazette in St. Croix. De introductie begon met de woorden: “Sir, I am a youth about seventeen, and consequently such an attempt as this must be presumptuous; but if, upon perusal, you think the following piece worthy of a place in your paper, by inserting it you’ll much oblige Your obedient servant.” en was getekend “A.H.” (N.B. De term "Your obedient servant" komt terug in Hamilton in zijn briefwisseling met Burr in het nummer: Your Obedient Servant). Toen Hamilton in 1772 naar het vasteland van Amerika werd gestuurd was hij dus naar eigen zeggen 15, maar hoogstwaarschijnlijk 17. Lees meer hier.
2. ALEXANDER HAMILTON'S GEBOORTEPLAATS
Hamilton wordt geboren op het eiland Nevis in de Cariben. De oorspronkelijke bewoners van Nevis zijn de Amerindians, in het bijzonder de Arawaks en de Kalinago. Christopher Columbus ziet het eiland voor het eerst in 1493 en geeft het in 1498 de naam "San Martin". Doordat de zeekaarten en naamgevingen erg onduidelijk zijn in het begin krijgt in de verwarring uiteindelijk een ander eiland deze naam dat tot vandaag nog Sint Maarten heet. De naam Nevis is afgeleid van het Spaanse "Nuestra Señora de las Nieves", een verwijzing naar een katholiek "wonder" uit de 4e eeuw toen er sneeuw viel in Rome. Wellicht dat de witte wolken die vaak Nevis Peak bedekken iemand deden denken aan dit verhaal. De Britten bezetten Nevis in 1628. Slavenhandel en suikerriet waren belangrijk voor de economie (beiden worden genoemd in "Alexander Hamilton") en in 1667 probeert een Frans-Nederlandse vloot Nevis aan te vallen maar ze wordt door de Britten verslagen. In 1670 gaat Nevis officieel over van Spaanse naar Britse handen.
3. WAAROM WAS DE ORKAAN IN "ALEXANDER HAMILTON" ZO BELANGRIJK?
De orkaan waar Lin Manuel Miranda naar verwijst is de San Agustin orkaan van 1772, ook wel de Bernard Roman's Gulf Coast orkaan genoemd. Minimaal 280 mensen kwamen hierbij om het leven. Hamilton's familie is dan ondertussen van Nevis naar St. Croix verhuisd. In 1768 krijgen zowel Alexander als zijn moeder gele koorts en zijn moeder komt om het leven. Als vier jaar later de orkaan het eiland verwoest, schrijft de 17 jaar oude Hamilton een beeldend verslag erover in een brief aan de Royal Danish American Gazette. De RDAG was de eerst krant in wat nu de Britse Virgin Islands zijn en delen ervan werden in het Deens geschreven vanwege de grote Deense populatie van St. Croix. Deze brief wordt als één van de belangrijke momenten gezien waarin Hamilton's schrijftalent wordt onderkend en één van de aanleidingen waardoor de gemeente daarna een collecte begint zodat hij op het vasteland kan gaan studeren. De brief begint met: Honoured Sir, I take up my pen just to give you an imperfect account of one of the most dreadful Hurricanes that memory or any records whatever can trace, which happened here on the 31st ultimo at night. It began about dusk, at North, and raged very violently till ten o’clock. Then ensued a sudden and unexpected interval, which lasted about an hour. Meanwhile the wind was shifting round to the South West point, from whence it returned with redoubled fury and continued so ’till near three o’clock in the morning. Good God! what horror and destruction." Ook voor Lin Manuel Miranda was deze brief heel belangrijk. Hij zag het als één van de voorbeelden hoe Hamilton zijn weg uit de armoede schreef en vond daarin een perfecte analogie met de hip hop van de jaren 70' en 80'. Dat deed hem beseffen dat Hamilton een perfect verhaal voor een hip hop musical was. Lees de volledige brief hier.
4. DE FARMER SAMUEL SEABURY EN ZIJN: "Free Thoughts on the Proceedings of the Continental Congress" (5 september 1774)
Farmer refuted begint met Samuel Seabury die zijn "Free Thoughts on the Proceedings of the Continental Congress" voordraagt. Omdat ik dit niet letterlijk kon vertalen moest ik nagaan wat dat voor document was en het blijkt een super interessant stuk te zijn, dat begint met de woorden: "Hear me, for I WILL speak!"
Het nieuwe congres had drie decreten aangenomen die de positie van het Britse Koninkrijk moesten verzwakken. Eén importverbod op Britse goederen, één export verbod voor goederen naar Groot Brittanie een consumptieverbod op Britse goederen (vandaar mijn vertaling "mijn visie op drie decreten"). Het zeer eloquent geschreven document gaat niet alleen in op de problemen die deze decreten geven voor de boeren van New York die hun afzet markt kwijt raken, maar beschrijft ook de internationale handelspolitiek van die dagen en is een oproep tot internationale solidariteit met de boeren en de bevolking van Groot Brittanie, Ierland en de West Indies. In de musical komt de "Farmer" over als een laffe snob die niet doorheeft dat de revolutie voor de deur staat. In werkelijkheid blijkt Samuel Seabury een zeer eloquente landeigenaar, met een sterk gevoel voor internationale solidariteit, die een goed overzicht heeft van de internationale handelsverhoudingen in zijn tijd. Bovendien kan hij deze zeer bloemrijk beschrijven. Geinteresseerd in het document? Kijk hier.
5. WAT GEBEURDE ER IN BOSTON?
In Farmer Refuted gaat Hamilton in tegen Samuel Seabury en verwijst daarbij o.a. naar een gebeurtenis in Boston: "And what about Boston?
Look at the cost, n' all that we've lost n' you talk bout Congress?" Dit is een verwijzing naar de "Boston Massacre" uit 1770 toen er straatgevechten uitbraken tussen Amerikaans "patriotten" en Britse soldaten. Toen de Britse troepen op de mensen schoten kwamen er drie burgers direct om en twee stierven later (vandaar mijn vertaling met "5 man gekost", wat ook het -ost geluid van Boston doet terugkomen). De Boston Massacre wordt gezien als één van de belangrijke momenten die uiteindelijk leidde tot de onafhankelijkheidsoorlog. Lees meer erover hier.
6. HOE SNEL IS HAMILTON IN VERGELIJKING MET ANDERE MUSICALS?
Het antwoord is ongelooflijk snel! Als je Hamilton zou zingen op het tempo van andere grote musicals zou het tussen de 4 en 6 uur duren. Met 20.520 woorden in in 143 minuten komt Hamilton op 143.5 woorden per minuut. Ter vergelijking: Phantom of the Opera kent 68 woorden per minuut. Het snelste stuk is in Guns and Ships waarin Lafayette de volgende 19 woorden in 3 seconden duidelijk hoorbaar moet uitspreken: "And I'm never gonna stop until I make 'em. Drop and burn 'em up and scatter their remains, I'm.." Zie meer statistieken hier.
7. WAAR KOMT LAFAYETTE VANDAAN?
Gilbert du Motier beter bekend als de Marquis de Lafayette werd op 6 September 1757 geboren in een adelijke familie in Chavaniac, Frankrijk. Het Chateau de Chavaniac Lafayette bestaat nog steeds en bevind zich ongeveer 100 km ten zuidoost van Clermont Ferrand. Het departement waarin de commune Chavaniac Lafayette ligt heet "Haute Loire". Daarom vraag ik mij hier af, waarom Lin Manuel Miranda voor de introductie van Lafayette in Alexander Hamilton niet gekozen heeft voor de formulering: "I came from Haute Loire, just to say bon soir" maar voor "I came from afar, just to say bon soir". Gemiste kans?
8. "WE HOLD THESE TRUTHS TO BE SELF EVIDENT THAT ALL MEN ARE CREATED EQUAL"
Deze zin die meerdere malen terugkomt in The Schuyler Sisters is de openingszin van de tweede paragraaf van de onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten, uitgebracht op 4 July 1776. De volledige zin is: "We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness." Wat Jefferson met "men" bedoelde blijft echter onderwerp van debat. Volgens sommigen was het geen verdediging van individuele vrijheid maar "slecht" een verwijzing naar Amerikaanse kolonisten die als eigen "volk" dezelfde rechten op autonoom bestuur hadden als andere (Europese) naties en daarom een oproep tot het recht om een eigen staat te vormen (zie hier). Pas nadat de Amerikaanse revolutie was geslaagd zouden de woorden worden geherinterpreteerd tot een oproep tot bescherming van het individu. Het is in ieder geval zeker dat het 19e amendement bij de Amerikaanse grondwet, dat in 1778 werd geschreven weliswaar uitsluiting van vrouwen van het kiesrecht verbood, maar ook pas in 1920 van kracht werd. En toen was het slechts van toepassing op blanke vrouwen. Vrouwen van kleur moesten nog 45 jaar wachten tot in 1965 de Voting Rights Act het licht zag. De oproep van Angelica om vrouwen te includeren was dan ook zeker terecht. Lees hier meer over de ontwikkeling van het universele kiesrecht in de Verenigde Staten.
9. WAT IS "COMMON SENSE BY THOMAS PAINE"
In The Schuyler Sisters Angelica verwijst meerdere malen naar dit document. "Common sense" kwam uit op 10 Januari 1776 en wordt over het algemeen gezien als het eerste intellectuele geschrift waarin serieus de onafhankelijkheid van dertien koloniën van het Britse koninkrijk werd gepropageerd. Het document begint met de schitterende zin: "Perhaps the sentiments contained in the following pages, are not yet sufficiently fashionable to procure them general favor; a long habit of not thinking a thing wrong, gives it a superficial appearance of being right, and raises at first a formidable outcry in defense of custom. But the tumult soon subsides. Time makes more converts than reason." Het document beschrijft het Britse politieke stelsel als absurd. Het parlement ("the commons") is het hoogste orgaan omdat het de Koning zou moeten controleren maar de Koning kan tegelijkertijd wetten van het parlement negeren. Thomas Paine verwerpt in het document het erfelijk koningschap (met de nodige verwijzingen die we nu als antisemitisch zouden classificeren) en doet concrete voorstellen voor de staatsinrichting van de dertien koloniën. Aangezien vrouwen in deze tijd niet geacht werden zich met zaken van politiek en staatsinrichting te bemoeien is het niet vreemd dat men Angelica "een blok aan het been" (mijn vertaling van "insane") vond. Klik hier voor de hele tekst van Common Sense.
10. IS BEYONCÉ EEN SCHUYLER SISTER?
Ja. Dat wil zeggen dat de uiteindelijke versie van The Schuyler Sisters mede is geinspireerd door Destinys Child's "Bootylicious" en "Bills, Bills,Bills". Volgens Hamiltons briljante Musical Director, Alex Lacamoire klonk de oorspronkelijk versie die werd getest in de "off broadway" versies heel anders (meer Daft Punk en Pharell) maar nadat anderen opmerkten dat The Schuyler Sisters de Destiny's Child van de show waren, ging hij terug naar deze nummers om de sound aan te passen het nummer zo een Destiny's Child vibe te geven. Lees meer hier.
10. WAT IS DE RELATIE TUSSEN THE STORY OF TONIGHT EN LES MISERABLES?
Naar verluid was Les Miserables de eerst musical die Lin Manuel Miranda zag en waarvan hij enorm onder de indruk was. Ondanks het feit dat de tekst van het nummer vooral geinspireerd schijnt te zijn door Stephen Sondheim's Merrily We Roll Along is het nummer een onmiskenbare ode aan Drink With Me uit Les Miserables waarin de mannen van de Franse revolutie het glas heffen op de vooravond van de grote slag. De nummers kunnen zelfs gezongen worden als een prachtige mash up. Ondanks het feit dat Aaron Burr niet meezingt in het nummer was het juist dit nummer dat de grootste impact had op acteur Leslie Odom Jr. die erover zei: "The song that left the biggest impression on me was not a song you might expect. It was ‘The Story of Tonight.’ As a casual fan of the theater, I had never in my life seen four men of color on a stage singing together about friendship and brotherhood.So to me that was the revolution."
11. WAS HERCULES MULLIGAN ECHT EEN KLEERMAKER-SPION?
Ja. In Right Hand Man heeft Hamilton het over een spion die hij wil plaatsen bij de Britse troepen en in Yorktown (the world turned upside down) zit de volgende passage:
"How did we know that this plan would work? We had a spy on the inside. That's right. Hercules Mulligan! A tailor spyin' on the British government! I take their measurements, information and then I smuggle it ,Up, to my brother's revolutionary covenant. I'm runnin' with the Sons of Liberty and I am lovin' it!". Mulligan heeft niet de grootste rol van de mannelijke rollen in de musical, maar in het echte leven was hij cruciaal voor Hamilton. Al in 1765 werd hij lid van de geheime organisatie Sons of Liberty die onafhankelijkheid van de dertien koloniën nastreefde. Kort nadat Hamilton in New York aankwam trok hij in bij Mulligan als huurder en diens denkbeelden hadden grote invloed op hem. Met de strijd tegen de Britten vol gaande was het Hamilton die in 1776 voorstelde aan Washington dat Mulligan, die kleermaker was, als spion kon werken omdat Britse officieren zich door hem kleren lieten aanmeten. Dit bleek zeer succesvol en Mulligan redde Washingtons leven twee keer omdat Britse officieren voor wie hij kleren maakte loslippig bleken bij het meten. Lees hier meer over deze fascinerende man.
12. WAAROM VERWIJST LIN MANUEL MIRANDA NAAR MARTHA WASHINGTON'S KAT EN ZEGT HIJ DAT DIE ECHT NAAR HAMILTOEN VERNOEMT IS?
In het nummer "A Winters Ball" vertelt Burr hoe Hamilton stijgt in de sociale klasse en zelfs naar het bal van de familie Schuyler gaat. De spanning tussen de mannen en de vrouwen op dat bal is voelbaar en het doel voor de mannen is vooral om één van de zussen aan de haak te slaan. Miranda portretteert Hamilton en Burr hier als rokkenjagers waarbij Hamilton zo erg is dat de vrouw van George Washington (Martha Washington) haar wilde (en geile?) kat zelfs naar Hamilton heeft vernoemd. Als Burr dit vertelt stapt Hamilton voor een seconde uit zijn rol en zegt tegen het publiek dat dit een feit is ("It's true"). Maar hier lijkt Miranda een loopje met de waarheid te nemen. Hoewel dit verhaal in verschillende biografieën van Hamilton voorkomt, is het waarschijnlijk niet waar. In een voetnoot beweert Lin-Manuel Miranda dat het gerucht waarschijnlijk door John Adams is verspreid, terwijl andere onderzoekers het verhaal herleiden tot een satirische brief die is gepubliceerd door iemand die beweert een Britse zeekapitein te zijn. Bron: Brittanica.
13. IS PHILIP HAMILTON'S ENIGE KIND?
Nee zeker niet. Hamilton en Elizabeth Schuyler hadden samen acht kinderen. De Philip in de musical was de eerste. Hij werd inderdaad gedood in duel met George Eacker in 1801 toen hij zijn vaders naam probeerde te verdedigen. De andere kinderen heetten Angelica, Alexander, James Alexander, Jihn Church, WIlliam Stephen, Eliza en wederom Philip. Hier vind je meer informatie over zijn andere kinderen.